Sök
Filter
Stäng
RSS

Blogg

JAG VANN!!!

Sedan länge så ha Sveriges porträttfotografer, anslutna till Svenska Fotogruppen, varje år gjort upp om titeln Årets SFG-fotograf. Det har varit en prestigefull tävling där man tävlar med, som mest, sex inskickade bilder i olika kategorier för att samla så mycket poäng som möjligt totalt. Ända sedan jag började jobba professionellt och gick med i SFG så har drömmen varit att, någon gång, vinna tävlingen och knipa titeln. 
När SFG, för tre år sedan, började arrangera SM i porträttfotografi så lade tävlingen på hyllan, men i år plockades den upp igen. Tanken är att vi porträttfotografer internt ska kunna tävla i Årets SFG-fotograf på våren och sedan tävla mot alla andra fotografer i SM i porträttfotografi på hösten. Hurra säger jag som älska att tävla!
Då tävlingen startades upp igen i år så kördes en lightvariant med endast en klass, Porträtt, och där alla som ville vara med och tävla endast fick skicka in en bild.
Jag valde att tävla med den här bilden, som jag kallar för "Adam eller Eva", och som jag tog på mina barns kusin Adam i vintras. Med bilden försöker jag visa min önskan att alla människor ska kunna visa och stå upp för den person de verkligen är och strunta i omvärldens normer och ramar. Det är alltid en chansning när man skickar en bild med ett budskap och man är alltid orolig att juryn inte ska förstå vad man menar, men den här gången gick det vägen. Bilden fick flest poäng av alla och jag kammade hem segern!! Den fick dessutom inte mindre än 96 poäng vilket är det mesta jag fått på någon bild någonsin. Jag är så, så glad!!
Jag är också så, så tacksam att Adam kunde tänka sig att ställa upp på min bildidé och till och med raka av sig skägget som han haft de sista två åren. Tack som sjutton för det!
Nu får jag suga på den här karamellen medan jag letar bilder och idéer till höstens SM-tävling. Här lever vi inte på gamla meriter utan jagar ständigt efter nya. ;-)

LÅT MIG PRESENTERA MICHELLE RICKARDSSON

Min största inspiration när det kommer bildskapande är andra fotografer. Det är så kul att se hur andra jobbar och få höra hur de ser på fotografi och bilder. Oavsett om det är en fotograf som pysslar med samma typ av fotografering som jag eller om det är någon som gör något jag aldrig jobbat med så kan jag alltid hämta någon ide eller teknisk detalj som jag kan använda i mina bilder. Därför tänkte jag att några av de fotografer jag gillar lite extra skulle få presentera sig för er här och visa några av sina alster.
Först ut är Michelle Rickardsson som är fotostudent på Gamleby utanför Västervik. Hon börjar andra året nu efter sommaren och fotograferar, precis som jag, mest människor. Hoppas ni hittar lika mycket inspiration som jag gör i hennes bilder!

"Mitt namn är Michelle Rickardsson, och jag är en snart 20 årig tjej från Dalarna som just nu bor i Småland. Jag pluggar på Gamleby Fotoskola men inriktningen ”Reklam och Magasin”. Har bara några veckor kvar i lilla Gamleby innan hela klassen ska bege sig iväg på praktik.
Själv ska jag som många andra till Stockholm för min praktikplats, då jag kommer spendera närmare 7 månader med en väldigt duktig fotograf. Hos fotografen ska jag agera som en assistent och hjälpa till med allt som finns att göra runtomkring. Praktiken är faktiskt det som jag har sett fram emot mest på utbildningen, så det ska bli riktigt kul, men säkert mycket jobb också.
Detta år jag spenderat i Gamleby har väldigt lärorikt, mest pga mina duktiga klasskompisar som jag lärt mig otroligt mycket av. Det är fantastiskt att få spendera så mycket tid med människor runtomkring en som vill samma sak. 
Jag som alla andra valde att söka till skolan för att förhoppningsvis bli fotograf. Men fotoyrket funkar inte riktigt som alla andra yrken… Man kan inte bara komma in i branschen hur som helst, man får kämpa ganska hårt så det handlar om att ha rätt kontakter om man vill lyckas.
Jag vet inte exakt vad jag vill jobba med inom foto men jag vet att jag dras till att plåta människor, så någonstans där på vägen kommer jag nog på vad jag är bra på!
Eftersom det är mest porträtt jag plåtar så älskar jag mitt fasta 50mm objektiv, jag tar nästan aldrig av det från kameran även fast jag har andra. I julas införskaffade jag mig en Canon 5D mark III, för det är viktigt att ha utrustning som man känner att man kan lita på. På min fritid har jag börjat foto lite analogt, men har mest blivit att den kameran kommer fram på våra fester som vi har, haha. 
Vi får se vad framtiden har att erbjuda mig!"

FAVORITPRYLAR 2017

Året börjar lida mot sitt slut så jag tänkte att jag skulle dela med mig av mina "2017 års bästa investeringar". En islandshäst tänker  du, och det hade jag verkligen önskat, men det är fyra andra grejer som jag köpt under året, som jag är lite extra glad åt.

1. Nikkor 105mm 1,4
Året började med att jag fick hem en ny lins som Nikon tyckte att jag behövde prova. En fast 105mm med fantastisk ljusstyrka på 1,4. Jag hade klämt lite på den på Photokina förra hösten och någon hade refererat till den som "985 gram kärlek", så förväntningarna var verkligen högt ställda. Trots detta så slog den knock out på mig direkt. Snacka om kärlek vid första ögonkastet! Fantastisk skärpa, härligt kort skärpedjup med så fint släpp och klarar ljusförhållanden galant där andra går bet. Den här kommer jag aldrig att klara mig utan!


2. Lowepro Photostream RL 150
I april fick jag erbjudande om att åka till Peking och hålla workshops i ljussättning och då jag inte flugit så ofta med full utrustning så hade jag inte någon riktigt bra rullväska som även funkar som kabinväska. Efter lite letande hittade jag Photostream från Lowepro och slog till. Den är smidig, stilren och känns liten men rymmer allt jag behöver ha med mig inklusive dator med tillbehör. Och så är den snygg! Den var kanon på resan men efter jag kom tillbaka har jag faktiskt haft den på alla mina uppdrag utanför studion där jag behöver full utrustning. Superenkelt att hålla ordning och reda med alla justerbara fack och så skönt att slippa bära!3. 4V Design Simo Messenger Bag
Hur länge som helst har jag letat efter en lite mindre, snygg, kameraväska som även kan fungera som datorväska att ta till möten. Helst ville jag ha en i skinn, som kan bli snyggare ju mer jag sliter på den, och jag ville ha en brun.
I slutet på sommaren så dök den så upp på en bild i mitt Instagramflöde. Simo Messanger Bag är som gjord speciellt för mig! Den känns om jag köpt den på designbutiken men är praktiskt som vilken kameraväska som helst. Den är lagom stor för enklare uppdrag där jag klarar mig med ett hus, två optik och en blixt och eftersom den har en urtagbar förvaringsdel för kameran så bygger jag på en sekund om den till att rymma dator, Ipad, papper och plånbok när jag ska iväg på möten eller som handväska på flyget. Den här kommer jag ha i massor av år!
Som en bonus finns också en matchande kamerarem i skinn som är superbekväm och så snygg. Det är den jag har på mig på hästbilden. 

4. Elinchrom ELB 1200
När året nästan var slut så fick jag äntligen hem min sista favoritpryl för året. Och den här var efterlängtad! Sedan jag köpte mina ELB 400 så har jag gjort otaliga uppdrag och egna projekt med dessa. Att ha tillgång till studioljus utan att vara beroende av att det finns ström är som en dröm. Med studioblixtar som går på batteri kan jag plötsligt använda mig av skogen, fabriksruinen eller kanske sjön, som studio, utan att behöva tumma på kvaliteten på ljussättningen. Och alla mina ljusformare passar! Det enda jag önskat mig mer av ELB 400 är lite mera kräm. I konkurrens av starkt solljus eller där blixten behöver ställas en bit ifrån den jag ska fotografera är den ibland inte stark nog. Därför fick jag faktiskt lov att jubla lite när jag fick veta att det skulle komma en ELB 1200 med tre gånger så mycket kraft, och nu har jag äntligen fått den. Förutom att den är en kraftfull blixt så gillar jag  också att inställningsljuset är ett ställbart LED-ljus som även det går att använda till ljussättning, av både stillbilder och film.
När jag skriver detta så har jag bara haft den i en vecka så jag har inte hunnit prova den så mycket men nu är det snart jullov och då hoppas jag på flera roliga projekt där jag kan hårdtesta den och jag är säker på att vi kommer att trivas mycket bra tillsammans!

Nu har du fått fyra förslag på julklappar du kan köpa till dig själv eller önska dig av någon som vill dig väl!
Ha en god jul och ett gott nytt år!
/Therese

DET FINNS ALLTID NYA SAKER ATT LÄRA

 

Just nu sitter jag på tåget och susar genom Sverige på väg från Jönköping upp till Dalarna igen. Jag har varit och träffat de goa medarbetarna på utbildningsföretaget Moderskeppet.
Moderskeppet tillhandahåller, via sin hemsida, massor av nyttiga och roliga videokurser i allt som har med bild att göra. Både rörlig och stillbild och både för nybörjare och mer erfarna fotografer. Ja, nu har de faktiskt precis utökat till att även ha kurser i ljudproduktion, så det bara växer.

Konceptet fungerar så att du blir medlem och betalar en medlemsavgift, antingen 99.- per månad eller 1065.- per år, och får sedan tillgång till hela kursutbudet. Just nu finns nästa 300 olika kurser och det kommer nytt varje vecka. Kurserna tittar du sedan på i din egen takt antingen på datorn, i surfplattan eller i din telefon. Då varje kurs är uppdelad i kapitel och avsnitt, där varje del bara är några minuter, så är det enkelt att titta lite åt gången om du inte har tid att klämma en hel kurs i ett svep. Jag pratade med någon som hade för vana att titta några avsnitt av en kurs varje dag på bussen på väg hem från jobbet. Snacka om att göra sin pendling meningsfull! Att man kan stoppa var som helst, och ta en paus, är också bra om du är lika otålig som mig som gärna vill testa det jag lär mig på studs. Jag tycker ofta det fastnar bättre om jag får testa det jag lärt mig praktiskt.

Första gången jag kom i kontakt med Moderskeppet var när jag gick en kurs i Digital Bildhantering som de höll för Högskolan i Jönköping. Det var också första gången jag testade att utbilda mig på distans och jag slogs genast av hur smidigt det var. Eftersom jag hade småbarn då så var det jättemycket värt att kunna vara med dem på dagarna och sen sätta mig med utbildningen när de somnat på kvällen. Nu är barnen större och har knappt tid med mamma längre men det är ändå smidigt att helt kunna bestämma själv när jag vill sätta mig och titta på en kurs i nåt jag vill bli bättre på. För sånt finns ju alltid!
Anledningen till att jag varit hos Moderskeppet nu är att jag fått möjlighet att, som lärare, göra några kurser tillsammans med dem i det som är ligger mig varmast om hjärtat nämligen porträttfotografering och ljussättning. Första kursen gjorde vi i höstas och den innehåller allt du behöver veta för att testa på studiofotografering för allra första gången och saker du behöver tänka på om du vill skaffa dig studioutrusning och börja fotografera lite hemma. Den släpptes i november och finns nu uppe på deras sida. Den kursen vi håller på med nu kommer att handla om porträttfotografering i naturligt ljus och ta upp grunderna i allt från posering till bakgrund och hur du jobbar med ljuset.

När jag först fick frågan om att göra en videokurs så tänkte jag att det nog inte skulle vara så svårt. Jag håller ju kurser hela tiden, både som Nikon School- lärare och i egen regi, och håller även en del föreläsningar då och då. Men himmel vad fel jag hade! Att stå och prata in i en kamera är verkligen en helt annan grej!
Här hade jag ingen att prata till, som jag  har när folk sitter och lyssnar framför mig, och jag fick ingen respons på det jag sa. Vid en föreläsning så kan du ju mer ha en dialog med de som är där. Sen blev jag märklig nog väldigt medveten om hur min röst låter. Det vet nog alla som hört sig själv på video eller annan inspelning att man inte känner igen sin egen röst riktigt. Naturligtvis är det vanesak och visst gick det lite bättre mot slutet men jag känner mig fortfarande väldigt mycket som en nybörjare. Därför är jag väldigt glad att Moderskeppet ville göra ytterligare en kurs med mig så jag får chans att fortsätta träna. Det som också hänt är att jag fått en nyvunnen respekt för alla programledare på TV som får det att se såå lätt ut att prata in i en kamera. Det kan jag intyga att det inte är!
Nu hoppas jag så klart att ni vill kika in på moderskeppet.se och titta på någon av kurserna. Håll utkik på The Images facebook så kommer vi där lotta ut ett antal gratismånader som Guldmedlem på Moderskeppet, så det får du inte missa!
Lycka till!

LISA HAR VÄRLDENS VIKTIGASTE JOBB

Jag har alltid tyckt att naturfoto inte är för mig. Jag har gjort några halvseriösa försök att ägna mig åt detta, eftersom jag älskar djur och naturbilder, men jag tror att jag är för bekväm av mig. Då jag är van att husera i min varma torra studio, där jag kan jobba på de tider som passar mig, så ter det sig aningen bökigt att behöva kliva upp kl. 03,30 för att lägga mig i en buske i skogen en timme eller två för att få till den bild jag vill ta. 
Det här är inget som avskräcker min vän och kollega Lisa Sihlberg. Hon bangar inte för att åka till andra sida jorden och bo i djungeln för att få till sina bilder och på så sätt nå ut med sitt viktiga budskap!
Jag lärde känna Lisa då vi, vid ett antal tillfällen, föreläst på samma arrangemang bla. Fotomässan i Stockholm. Jag har vid två tillfällen även lyckats få ett schema som gjort att jag kunnat lyssna på hennes dragning och jag har båda gångerna gått därifrån och känt mig både tacksam, förundrad och livrädd. Tacksam och förundrat över vilken fantastisk planet det är vi lever på och hur fint naturen fungerar med djur, hav och jord. Livrädd för att hon gör mig uppmärksam på i vilken fart vi människor förstör allt detta fina!
Så mycket av det hon berättar är saker jag inte hade en aning om men som jag ändå är delaktig i. Ett sådant exempel är det hon berättar om palmoljan. Palmolja finns i massor av livsmedel på hyllorna i våra butiker här i Sverige och är en fantastisk produkt när det kommer till näringsinnehåll och egenskaper. Tyvärr så är produktionen av palmolja dock en av de stora hoten mot den lilla regnskog som finns kvar och de arter som lever där. Något som de allra flest inte har en aning om.
Så här är det med en massa saker när det kommer till miljöarbete och skyddande av utrotningshotade djur och växter. Många är vi, helt säkert, som vill göra rätt och bidra så lite som möjligt till nedbrytningen av den planet vi bor på men som har för lite kunskap. Därför blir jag så glad att Lisa, och alla som jobbar med samma sak som hon, finns och engagerar sig för att upplysa och puttas oss i rätt riktning. Att hon sen även är en grym fotograf som även bjuder på hisnande vackra bilder från sina expeditioner är bara ännu en anledning till att ni inte vill missa att gå och lyssna på henne när ni får möjlighet. 
Go Lisa! Tack för att du finns!

Sagt om Lisa;
?"Lisa Sihlberg är naturskyddsfotografen och Sveriges första Tamronambassadör, som har dokumenterat de utrotningshotade elefanterna på Sumatra, vilda orangutanger och de sista regnskogarna på Borneo. Som utbildad naturvårdare i grunden är hon fotografen som tar kameran till vapen för att uppmärksamma de hot som vår natur och våra arter dagligen utsätts för, och lär ut vikten av att bevara vår fantastiska planet. Följ hennes expeditioner på social medier:
www.lisasihlberg.com
Instagram/lisasihlberg
Facebook/sihlbergconservation "

FROSSA I FOTO? I KÖLN

 
 
Picture
 
Igår avslutades världens största fotomässan, Photokina, i Köln i Tyskland. Den går av stapeln vartannat år och lockar över tusen utställare från hela världen. Här kan du titta på allt från kameror och objektiv till glasblock med ditt porträtt i 3D och fotoväskor i äkta ormskinn. Det är så stort att du skulle behöva vara där en vecka för att se allt och senaste gångerna har mässan haft över 180000 besökare från över 150 länder! 
Det var femte gången jag besökte mässan och den här gången var vi ett glatt gäng på 18 st fotografer som tog sällskap ner och stannade i tre dagar.
Eftersom man som sagt inte hinner titta på allt så fick vi välja ut det vi var mest nyfikna på. En sån grej var förstås de nya actionkamerorna från Nikon. Mest imponerad blev jag av Key Mission 360 som är utrustad med två ultravidvinkellinser och två sensorer vilket gör att du kan filma och fota sfäriskt i 360 grader. Hur coolt är inte det!? Den är också vattentät ner till 30 m och stöttålig så den kan verkligen hänga med på alla äventyr. Den blir såå rolig att prova!
Jag kikade också på drönare och där fanns det en hel del att välja på. För mig som inte testat någon tidigare och är på G att skaffa en var det toppen att få testköra och se att det faktiskt inte är så svårt som man kan tro. Poff så åkte en DJI Phantom 4 upp på önskelistan.

I Panasonics monter hittade jag min GM1:a på "Hall of fame" och det kom ju inte som en överraskning:-) Fortfarande kär i min!
Kär blev jag också i Olympus alla läckta tillbehör till sina PEN-kameror. De snyggaste väskorna och remmarna jag sett! Kul att någon gör fotoprylar som andas lite mode och lite tjej.
Hos Elinchrom fick jag sukta lite efter mer tillbehör till både mina studioblixtar och ELB400. Tänk att det alltid finns någonting nytt man behöver. Högst på den listan ligger nog en stor beautydish. Jag fotograferar ju det mesta med min softbox men ibland skulle jag vilja ha den där lite vassare karaktären i ljuset som en beautydish ger.
Även om det är såå kul med alla prylar så måste jag nog säga att höjdpunkten inne på mässan ändå är alla fotoutställningar. Det är som en oändlig brunn av inspiration att ösa ur. Här hittar du de allra bästa bilderna i alla kategorier och jag åkte hem med hela huvudet fullt av nya ideer. Hur jag nu ska få tiden att räcka till blir en senare fråga. 

Mässan har också ett stort utbud av intressanta föreläsningar vilket är toppen när man måste vila fötterna ett tag. Höjdpunkterna där var Ami Vitale och Joel Marklund som föreläste i Nikons monter. Jätteintressant att höra om Amis jobb med jättepandorna i Japan och noshörningar i Afrika och att få höra hur allting började för henne.
?Med Joel så har vi verkligen en kille som vet att hitta ögonblicken för att få bilder som står ut. Som sportfotograf är du ju aldrig ensam om ditt objekt utan du måste verkligen vara kreativ för att det ska vara just din bild folk kommer ihåg. Kul också att höra hur han jobbar och hur mycket resor det faktiskt är. 270 dagar på ett år! 

Nu är det två år till nästa Photokina och jag tror att vi alla som åkte nu redan har börjat räkna ner och längta till nästa gång. Mässan är fantastisk men det bästa är nog ändå att vi får hänga med kollegor i några dagar. Många fotografer jobbar ju ensamma och då är det hur lyxigt som helst att ha några i samma bransch att bolla ideer med "face to face". Ni kan ju bara ana hur många strålande ideer som kläcks så där fram emot midnatt:-), och när vi nu alla är tillbaka i vardagen igen så är det bara att börja förverkliga dem!
 
PRETTY LITTLE BAG

Den här sommaren har jag haft förmånen att testa en del roliga prylar från ett företag som heter Peak Design. De gör bland annat, gör väskor, remmar och andra smarta tillbehör till oss fotografer.  Peak Design började som ett Kickstarter-projekt i San Fransisco med att en kille, som heter Peter Dering, kom tillbaka från en jordenruntresa och kände att det måste gå att göra prylar som underlättar när man har en systemkamera som resesällskap. Så här berättar de själv om hur allt startade;

"In 2010, a fresh-faced, Minnesota-born, good-to-know-ya lad named Peter Dering went on a 3-month trip around the world. During this trip he learned that carrying a DSLR camera is a pain in the touchis. He returned to his San Francisco apartment and did what any responsible person would do: quit his nice job and spent 10 months designing a little thingy-dingy for carrying cameras."

Idag har Peak Design lite mer än tjugo olika produkter för både fotografer, filmare och den som bara behöver ha en bra väska för att cykelpendla till jobbet, och de jobbar ständigt med att utveckla nya. 
Jag fick prova lite av varje men de två produkter jag fastnade mest för är väskan Everyday Messenger och remmen Slide. 
En rem, tänker du! Hur kan det vara något speciellt med den? Så tänkte nog jag också först men efter att ha varit på resa i Kalifornien i två veckor, ständigt bärandes på en stor systemkamera, så är jag helt såld. Den här vill jag inte vara utan!
Slide är, precis som man hör på namnet, en rem med bra glid i vilket gör att du lätt flyttar kameran från magen till ryggen när du bär den som en "cross body". Vill du istället hänga den på axeln så vänder du bara den andra sidan inåt så har den där gummiremsor som gör att den inte glider av. Supersmidigt! En annan bra sak är att du med hjälp av två smarta spännen, på ett litet kick, kan göra remmen längre eller kortare för att anpassa den efter dina behov och behöver du ta av remmen helt för att tex jobba i studion så görs detta superenkelt då den sitter fast med klickfästen.

Väskan gillar jag främst för att den väger så lite och är skön att bära. Sen rymmer den också allt jag behöver när jag är ute på jobb. Dvs. min Nikon D810, en 24-70mm 2,8. en 70-200mm 2,8, blixt och sändare. Remmen på väskan har även den, samma bra glid som remmen, vilket gör att den är smidig att jobba med även utanpå ytterkläder. Att den sen är riktigt snygg gör ju ingenting! Snygga kameraväskor är verkligen annars en bristvara och ofta tycker jag att det är så att de som är lite snyggare inte är anpassade för proffsutrustning eller har så bra kvalitet medans de som är grymma rent funktionsmässigt ofta är rätt tråkiga. Med Everyday Messenger tycker jag att jag har en väska som både är funktionell och snygg!

 

 

Bloggarkiv